Suolahdentie 8, 58450 Punkaharju
+358 45 342 97 97
info@majoitushepokatti.fi
Lähetä tiedustelu
Hiilijalanjäljissä – mikä on sun hiilarin koko?
Hiilijalanjäljissä – mikä on sun hiilarin koko?

Oletko kuullut hiilijalanjäljestä ja tiedätkö mitä se tarkoittaa? Moni on varmasti jo kuullut puhuttavan hiilijalanjäljestä, mutta se mitä se tarkoittaa oli minullekin pitkään mysteeri. Osallistuimme pari vuotta sitten Mikkelin Ammattikorkeakoulun vetämään VÄHIMAT – Kohti vähähiilistä matkailua Etelä-Savossa -hankkeeseen yhdessä muutamien muiden eteläsavolaisten firmojen kanssa. Hankkeen aikana tarkasteltiin ja laskettiin asiantuntijoiden johdolla monenlaisia yrityksen toimintoja kuten yrityksen veden ja sähkön käyttöä, rakennuksien lukumäärää ja ikää, aamiaisen raaka-aineita ja alkuperää, kierrätystapoja ja aktiviteettejä sekä monia muita pienempiä arkisia asioita, mitä yrityksessä päivittäin tehdään. Tuloksena näistä monista monimutkaisista laskelmista syntyi yrityksemme hiilijalanjälki.

Miksi koolla on väliä?

Lyhyesti sanottuna hiilijalanjälki ja sen suuruus kertovat sen, kuinka paljon yritys, tuote tai palvelu elinkaarensa aikana kuormittaa ilmastoa eli tuottaa ilmaston lämpenemiseenkin vaikuttavia kasvihuonepäästöjä (kuten hiilidioksidia). Aina laskelmien tekeminen ei tosiaankaan ole helppoa, sillä niin moni asia vaikuttaa toisiinsa suorasti ja epäsuorasti. Myöskin tapoja laskea hiilijalanjälki on useita, eikä siten pelkkä lukujen vertailu välttämättä kerro mikä tuote, palvelu tai yritys on paras tai vähäpäästöisin.

Varmaa on kuitenkin se, että mikäli yritys pystyy kehittämään toimintaansa siten, että se tuottaa toiminnallaan tulevaisuudessa vähemmän hiilidioksia ja muita kasvihuonepäästöjä, pienenee samalla yrityksen hiilijalanjälki ja sen myötä toiminnan voidaan katsoa olevan myös ympäristöystävällisempää. Eli yleensä ottaen mitä pienempi hiilijalanjälki yrityksellä on sitä parempi se on ympäristölle ja meille kaikille.

Kohti pienempää hiilijalanjälkeä

Ekosähköä ja vähähiilisiä aktiviteettejä

Yrityksemme hiilijalanjälki oli ensimmäisten laskelmien jälkeen 35,08 CO2ekv/vrk/henkilö. Hiilijalanjälki ilmoitetaan yleensä kasvihuonekaasujen yhteenlaskettuna määränä eli hiilidioksidiekvivalentteina (CO2ekv). Monimutkainen yksikkö eikä pelkkä luku sinänsä vielä kerro ihan hirveästi yrityksen toiminnasta ympäristön hyväksi. Hiilineutraalista yrityksestä (ei positiivista eikä negatiivista vaikutusta ilmastoon) voidaan puhua silloin kun hiilijalanjäljen koko on nolla.

Meidän yrityksen kohdalla suurin yksittäinen vaikuttava tekijä hiilijalanjälkeen, on käyttämämme lämpöenergia eli sähkö. Se, miten paljon ja minkälaisella energialla lämmitämme taloja, mökkejä ja muita pienempiä rakennuksia, vaikuttaa kaikista eniten meidän yrityksemme hiilijalanjäljen kokoon. Positiivinen vaikutus eli hiilijalanjälkeä pienentävä vaikutus on sillä, että suosimme vähähiilisiä aktiviteettejä, kuten pyöräilyä, jalkapalloa, frisbeegolfia tai keppihevostelua sekä lähiruokaa ja tuoreita sesongin raaka-aineita.

Vähähiilisiä aktiviteettejä aidossa luonnossa

Ensimmäisten laskelmien perusteella ymmärsimme, miten suuri vaikutus sähköenergialla on koko yrityksemme hiilijalanjälkeen. Konkreettisena toimenpiteenä teimme päätöksen vaihtaa silloisen suorasähkösopimuksen sertifioituun ekosähköön. Jo tällä yksittäisellä toimenpiteellä vaikutimme yrityksemme hiilijalanjäljen kokoon merkittävästi. Vaihtamalla sähkön laatua hiilijalanjälkemme pieneni yhteensä lähes 84%. Uusi jalanjälkemme muutoksen jälkeen on vain 5,73 CO2ekv/vrk/henkilö. Tämä sinänsä iso muutos ei ole edes lisännyt yrityksen sähkökustannuksia, vaan olemme muutoksen myötä pystyneet järkevällä sähkön käytöllä vähentämään käytettyä sähkön määrää ja sitä kautta vaikuttamaan positiivisesti sähkölaskumme loppusummaan. Kannattava toimenpide siis kaikin puolin.

Viihtyisiä maatilalomia kauniissa peltomaisemissa

Työ pienemmän hiilijalanjäljen eteen ei suinkaan ole loppunut sähkösopimuksen uusimiseen. Tulevaisuudessa kehitämme toimintaa huomioiden hankkeessa saadut hyödylliset vinkit ja toimintaehdotukset. Mietimme mm. uusia energiamuotoja (aurinkopaneelit, maalämpö), majoitustilojen laatua ja lukumäärä sekä yhteistyön tiivistämistä muiden alueen yrittäjien kanssa. Puhdas ilma ja luonto ovat meille tärkeitä, ja haluamme jatkossakin tarjota viihtyisiä maatilalomia kauniiden peltomaisemien keskellä.

Kokonaisuudessaan hankkeen mielenkiintoiseen raporttiin voit tutustua täällä. Raportissa kerrotaan laajasti, miten eteläsavolaisissa matkailuyrityksissä huomioidaan vähähiilisyys. Raportissa myös listataan toimintaehdotuksia, miten yritykset ja matkalaiset voisivat tulevaisuudessa kehittää toimintaansa ilmastoystävällisempään suuntaan. Lisätietoa meidän yrityksen mielenkiintoisesta hiilijalankiprojektista ja sen laskemisesta löydät täältä. Jos innostuit hiilijalanjäljistä voit käydä myös tutustumassa pyöräilytuoteemme Kolmen Farmin Kierroksen hiilijalanjälkiprojektiin täällä.

Asenne ratkaisee

Hiilijalanjäljen pienentäminen ei oikeastaan ole edes vaikeata – kaikki pystyvät siihen, jos vain oikeaa tietoa on saatavilla ja asenne on kunnossa. Hankkeen aikana meille selvisi muun muassa se, että suurimmat päästöt matkailussa aiheutuvat lentoliikenteestä ja yksityisautoilusta. Hyvä tieto on se, että matkailun aiheuttama osuus ihmisen aiheuttamista kasvihuonepäästöistä on kuitenkin suhteellisen pieni vielä. Se ei kuitenkaan tarkoita, etteikö meidän kannattaisi kehittää asioita. Matkailussa säät ja ilmasto, ovat yksi tärkeimmistä tekijöistä, miksi jonnekin halutaan matkustaa. Miksi emme siis tekisi asioita paremmin, jotta tulevaisuudessakin lempilomakohteessamme pystyisimme nauttimaan miellyttävästä ympäristöstä ja kauniista maisemista. Voimme siis kaikki vaikuttaa tulevaisuuteen ja mahdolliseen ilmaston muuttumiseen, tekemällä itse pieniä muutoksia omassa arjessa. Pienistä puroista muodostuu lopulta iso joki.

Asenne ratkaisee

Monella saattaa olla mielessä, että ilmastoystävällisempi matkailu tarkoittaa automaattisesti tylsempää ja huonompaa lomaa. Yritys taas voi ajatella, että ilmastoystävällinen toiminta on aina kallista ja vaatii paljon lisätyötä ja energiaa toteutuakseen. Näin ei suinkaan ole. Meillä ainakin hankkeen myötä huomattiin useitakin asioita, joita ei ole millään kannattavuuden mittarilla järkevää toteuttaa. Sinänsä pienellä vaivalla, sähkösopimuksen kilpailuttamisella ja vaihtamisella ekosähköön, taas saimme aikaan heti konkreettisia säästöjä. Tekemällä ja suunnittelemalla töitämme, säästimme yrityksessä siis puhtaasti rahaa. Pienemmät kustannukset taas tarkoittavat asiakasnäkökulmasta katsottuna, että yrityksen hinnat pysyvät mukavina myös tulevaisuudessa asiakkaan suuntaan.

Itse ainakin olen vakuuttunut siitä, että kaikki voittavat ilmastoystävällisestä toiminnasta matkailussa: matkailijat saavat parempia lomakohteita, yritykset säästävät turhaa työtä ja kustannuksia sekä matkailukohteet säilyvät kauniimpina, puhtaampina ja mielenkiintoisempina – myös tulevaisuudessa. Matka kohti pienempää hiilijalanjälkeä alkakoon siis, tervetuloa mukaan!