Suolahdentie 8, 58450 Punkaharju
+358 45 342 97 97
info@majoitushepokatti.fi
Lähetä tiedustelu
Lintulaudan elämää Vaahersalossa – vieraita poneista pikkulintuihin
Lintulaudan elämää Vaahersalossa – vieraita poneista pikkulintuihin

Päivä pitenee kevättä kohti ja lintulaudan elämä alkaa joka aamu aikaisemmin ja aikaisemmin. Ensimmäiset linnut ovat syömässä jo hämärissä ennen kuin aurinko nousee. Lunta on paljon joten ihmisen antama lisäruoka on elämän ehto. Ihmiselle se on myös  hauskaa ajanvietettä yrittämällä arvuutella että mitä lintulajeja siellä on milloinkin syömässä. Ja tuleeko uusia lajeja. Valitettavasti kaikkia lintuja minä en ainakaan tunnista ihan varmoina havaintoina. Samalla lajilla on niin monia erinäköisiä yksilöitä.

Tunnelma on tiivis – kaikille riittää murkinaa onneksi

Tunnelma kuin Toivolan iltamissa

Parhaimmillaan lintulaudalla ja sen alla on melkoinen kuhina – tunnelma on kuin Toivolan iltamissa männävuosina. Reilut puolensataa keltasirkkua käy tankkaamassa Hankkijan kauran jyviä. Näyttää auringonkukansiemenetkin kelpaavan. Kannan laudalle ämpärillisen viikossa. Etenkin tintit tykkäävät auringonkukansiemenistä. Tali- ja sinitiainen nakuttavat läskikimpaletta. Lähiruokaa sekin. Kai siitä jotain syötävää irtoaa. Tämän tästä lintuparvi pörähtää takaisin sireenipensaaseen. Haukka ei pääse tiheässä pusikossa yllättämään.

Läski on käpytikan herkkua

Harvinaisia lajeja lintulaudalla

Käpytikallekin kelpaa läski. Se hakkaa aina urakalla. Harmaapäätikan vierailuhavainnot ovat harvassa – kerran kaksi kaudessa. Se on tyylikkään näköinen ja värikäskin lintu. Varpushaukan käynnit ovat ehkä vieläkin harmaapäätikkaa harvempia. Pöllöjä en ole havainnut koskaan. Yhtenä päivänä lintulaudan alla oli höyheniä levällään ja siitä pystyi päättelemään jollekin linnulle kohtalokkaan haukan vierailun. Toinen uhka linnuille on meidän kuusi kissaa. Lintulauta on kuitenkin kissoilta kiellettyä aluetta. Jos huomaan niin annan kissoille hatkat kevyellä käsittelyllä.

Harvinaisempia vieraita laudalla – harmaapäätikka vierailee vain silloin tällöin

Lintubongauksessa 100 yksilöä

Lintubongauksessa raportoin noin 100 lintua ja lajeja oli reilut kymmenen. Toivoin harvinaisempia lajeja kuten harmaapäätikka tai varpushaukka mutta eipä näkynyt. Toisaalta en ehkä olisi tunnistanut harvinaisia lajeja. Näyttävimpiä bongauksessa taisivat olla pelkät punatulkut. Ehkä se rokkari käpytikka. Tai punkkarisinitiainen – jos se olisi isompi niin se veisi ykköspaikalle.

Kolme ponia lintulaudalla

Kaikkein erikoisimmat vieraat lintulaudalla ovat ehkä noin kymmenen vuoden takaa, kun tulin keittiöön niin lintulaudalla oli kolme ponia hääräämässä. Valokuvaa tilanteesta ei ole mutta se on piirtynyt mieleen lähtemättämästi. Kolme ponia mahtuu lintulaudan ympärille hyvin kun ne sijoittuvat eri puolille lintulaudan ympärille. Silloin se oli erittäin virkistävä aamun hetki, joka on pitänyt kertoa monille ihmisille. Kaikkein uusin vierailija on kauris, joka kävi katsomassa että on siellä jotain hyvää syötävää tarjolla.

Ihan tavallinen päivä laudalla – tungosta on

Kirjoittanut: Isäntä Ykä