Suolahdentie 8, 58450 Punkaharju
+358 45 342 97 97
info@majoitushepokatti.fi
Lähetä tiedustelu
Maatilan arkea – Heinien haku Erkin ladosta
Maatilan arkea – Heinien haku Erkin ladosta

Kesällä tehtyä heinää maatilan pelloilta

Viileä kesä kasvattaa kortta. Viime kesä oli heinän kasvulle erinomainen mutta korjuuolosuhteet olivat vähintäänkin haasteelliset. Onneksi 140 apuria eli talkoolaista auttoivat tekemään miljöön täyteen perinteisiä heinäseipäitä. Heinän seivästys oli poutapäivien varma ohjelmanumero kesävieraille. Jokainen joka halusi pääsi tekemään heinäseipään jos olosuhteet olivat kohdallaan. Märkänä seipäille nostettu heinä homehtuu varmasti. Kuivalla säällä seipäille nostettu heinä kestää hyvin välillä pienet sateetkin. Vesi valuu heinäseipäästä kastellen vain pintakerroksen, joka kuivuu poutasäässä hyvin.Ensi kesänä jatkuu toivottavasti uusien ja samojenkin talkoolaisten kanssa heinien nostelu seipäille. Olen kiitollinen talkoolaisille.

Heinän kuormausta Erkin ladolla

 

Pakkasella heinä helisee

Naapurin Erkin ladossa säilytettävät heinät pitää hakea pienissä erissä peräkärrillä. Pakkaskelillä heinä kahisee tai paremminkin helisee kirkkaalla äänellä. Nostan heinät hangolla kyytiin vietäväksi pihavarastoon, josta ne sitten vien kottikärryllä eläimille. Lampaat saavat ryhmätöitä. Vuohet ja ponit saavat osansa. Ponit saavat heinää neljä kertaa päivässä kaksi kiloa ja talvella pakkasilla vähän enemmän. Täysi masu takaa paremman olon kylmässä. luulen. Vuohille annetaan heinää kaksi kertaa päivässä. Kanit puputtavat heinää korsi kerrallaan.

Lampaat ryhmätöiden ääressä

 

Liikuntaa

Heinähommat kesällä ja talvella ovat tekijöilleen liikuntaa. Heinän teko hyvässä mielessä on sitä että liikunta aktivoi ja sitä että tietää heinän olevat hyvää eläimille. Vierailijoilla on aktiivista ohjelmaa tarjolla. Vapaaehtoista ohjelmaa. Väkisin heinänseivästykseen ei kannata mennä. Monet ovat joutuneet tekemään lapsena miesten töitä heinäpellolla armotta. Niitä traumoja on purettu keskustelemalla. MInulla itselläni on hyvät muistot heinätöistä. Olihan sitä joskus paljon mutta isä kai osasi tehdä jotakin oikein kun minulle ei jäänyt traumoja. Heinäteko näyttää olevan uutta tällä maatilalla. Meidän oloaikana viiden vuoden aikana on korjattu joka kesä enemmän ja enemmän heinää kun aikaisempina vuosina. Ja ne kahvit heinäpellolla ovat tunnelmalliset ja kahvihetken kuvaaminen sanoin kedon tuoksuineen ja äänineen on mahdotonta – se pitää kokea paikanpäällä.

Kesäinen maisema pellon laidalla

Kuulumiset Erkin kanssa

Aina välillä kohtaan naapurini Erkin hänen pihallaan. Erkki on vahva mies ja tekee metsätöitä joka talvi. Hän hakee polttopuut omasta metsästä moottorikelkalla. Kaataa muutaman kuivan puun ja pätkii ne pihaan kuljetettavaksi. Erkki oli presidentinvaaleista sitä mieltä että onhan muidenkin saatava ääniä. Olin samaa mieltä epäpoliittisena ihmisenä. Erkki tekee havaintoja luonnosta. Kauris-, ilves- ja ahmahavainnot raportoimme näissä keskusteluissa. Aikaisemmin veimme ”kesätalvina” heiniä pellon reunaan, mutta koskaan kauriita siellä ei näkynyt. Nyt laitoimme verkkosäkin ladon seinään ja kauriit ovat löytäneet heinät ja ladon kulmalle ilmestyy kauriin jälkiä harva yö. Käyvät maistelemassa heiniä. Hienoja havaintoja. Joskus niitä kauriita onnistuu näkemäänkin.

Kirjoitti: Maatilanisäntä Ykä –

 

Myös metsäneläimiä muistetaan – maukkaita kuivia heiniä kauriille